Κλείνει εντός της ημέρας η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές
Οικονομία-Αγορά

Κλείνει εντός της ημέρας η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές

Εντός της ημέρας αναμένεται να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους θεσμούς, καθώς μέχρι χθες το βράδυ, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, είχε συμφωνηθεί το 95% των θεμάτων και είχαν οριστικοποιηθεί τα σχετικά κείμενα.

Το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) στις 12 το μεσημέρι και το βασικό θέμα θα είναι η τελική οριστικοποίηση των κειμένων του Staff Level Agreement.

Κάποια διαδικαστικά και κυρίως τεχνικής φύσης ζητήματα που αφορούν στον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, στην προσφυγή στη διαιτησία, στις αποκρατικοποιήσεις και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εκτιμάται πως θα διευκρινιστούν εντός της ημέρας και πως δεν θα υπάρξει κάποιο ζήτημα.

Η επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί. Εν συνεχεία τα κλιμάκια των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τις έδρες τους.

Στις αρχές της εβδομάδος αναμένεται τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group προκειμένου να ενημερωθεί για το Staff Level Agreement, ενώ το πλαίσιο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί από τους θεσμούς και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Η Ελλάδα ακολούθως θα πρέπει να τρέξει έτσι ώστε να νομοθετήσει όλα όσα θα περιγράφονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο και στο τεχνικό μνημόνιο έως τις 15 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της 21η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αναμένεται να λειτουργήσει ως πρόσθετος μοχλός πίεσης στους «σκληρούς» της ευρωζώνης και ειδικά στη Γερμανία, που εξακολουθούν να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μη επιτρέποντας στο ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet