Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την αξιολόγηση
Οικονομία-Αγορά

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την αξιολόγηση

Καθοριστικό για τη διαπραγμάτευση και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οικονομικό επιτελείο και τρόικα θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, το περίφημο Staff Level Agreement που θα παρουσιαστεί στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου προκειμένου να πάρει έγκριση για την τελική κατάθεσή του στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το κείμενο αυτή τη στιγμή, κι ενώ παραμένουν αγκάθια στη διαδικασία, βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια και θα πάρει την τελική του μορφή στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα εξελιχθεί το επόμενο διήμερο και προτού οι εκπρόσωποι των θεσμών φύγουν από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετά σημεία του κειμένου θα περιγράφονται δύο εναλλακτικές και στο τέλος θα διατηρηθεί εκείνη στην οποία θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για την έκβαση της διαπραγμάτευσης αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και για τα οποία χρειάζεται εντατική δουλειά.

Ένα από αυτά αφορά το δημοσιονομικό σκέλος ως προς τον στόχο του 2018 με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος προσδιορισμένο στο 3,5%, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κατάληξη ως προς την πηγή άντλησης των 750 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα του θα προέλθει από μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, ένα άλλο από κονδύλια για το Μεταναστευτικό που δεν σχετίζονται με μεταβιβάσεις από την Ευρώπη και ένα τρίτο από την αναδιάρθρωση των επιδομάτων πρόνοιας.

Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο αναζητούνται λύσεις αφορά το μείζον θέμα με τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έχει σύμμαχό της το πόρισμα της επιτροπής σοφών που σε γενικές γραμμές κλίνει υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του ΔΝΤ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο και ειδικότερα η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου έχουν μπει σκληρά στην διαπραγμάτευση με αιχμή το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η τρίτη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, θέμα που πηγαίνει «σχετικά καλά», ωστόσο είναι πολύ τεχνικό και απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet