Μας κόβουν τους μισθούς, κόβουμε τις δαπάνες
Οικονομία-Αγορά

Μας κόβουν τους μισθούς, κόβουμε τις δαπάνες

Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι τρεις στους τέσσερις μισθωτούς είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται τον τελευταίο χρόνο, με κυριότερη αιτία για αυτή τη μείωση να θεωρείται η μείωση του μισθού.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO, η μείωση των εισοδημάτων είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45 – 54 ετών και για εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι –παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο– ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος.

Πρόκειται και πάλι περισσότερο για μισθωτούς 45 – 54 ετών, γυναίκες, κατοίκους της Αττικής, με κατώτερη μόρφωση και εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του στο επόμενο τρίμηνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.

Απόρροια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης είναι και η μείωση της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το 33% των μισθωτών προχώρησε σε περικοπές στις δαπάνες για τα τρόφιμα, το 24% για την εκπαίδευση, το 30% για τα καύσιμα και το 43% για αναψυκτικά/χυμούς.

Πάνω από έξι στους δέκα μείωσαν τις δαπάνες τους σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%) και έπιπλα/είδη σπιτιού (63%), ενώ το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 53% για παιχνίδια και το 48% για κρασί/μπύρα/ ούζο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί.

Σημειώνεται ότι η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης, με εισόδημα από 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει ως συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων να μην μπορεί να κάνει διακοπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 38% δηλώνει ότι φέτος θα κάνει διακοπές ενώ αναφέρεται ότι μέσα σε ένα χρόνο, το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές.

Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να διαθέσει χρήματα για τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet