Μοσκοβισί: «Περιμένουμε συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα»
Οικονομία-Αγορά

Μοσκοβισί: «Περιμένουμε συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα»

Ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ως τις 24 Απριλίου προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι «περιμένουμε ολοκληρωμένο κατάλογο μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε, την Τρίτη, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα, όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Δεν μας αφορά ο θόρυβος που γίνεται, μας ενδιαφέρει η ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Μοσκοβισί: Περιμένουμε πληρη λίστα μεταρρυθμίσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, εξάλλου, και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της Ελλάδας συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές, ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμη προχωρούν με αργό ρυθμό.

«Επιθυμούμε και περιμένουμε ολοκληρωμένο κατάλογο μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Απριλίου», στη Ρίγα της Λετονίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι αναζητούμε κοινά αποδεκτή συμφωνια.

Στις ελλείψεις της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, που ακόμη δεν αποτελεί αξιόπιστη πρόταση «ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία» αναφέρθηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πάντως και ο Κλ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία μάλιστα σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όσα έχει δεσμευτεί να κάνει. Έχει αποπληρώσει τους δανειστές, όπως τον EFSF και το ΔΝΤ. Αυτό είναι θετικό, ήταν άλλωστε μια από τις δεσμεύσεις της».

Βέβαια ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι λόγος που πιέζει για γρήγορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε συμφωνία είναι και το ότι τα «μαξιλάρια» ρευστότητας λιγοστεύουν για την Ελλάδα.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο επικεφαλής του ESM στην ίδια συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet