Μοσκοβισί: Τους επόμενους μήνες θα εξετάσουμε τη μετά μνημόνιο εποχή
Οικονομία-Αγορά

Μοσκοβισί: Τους επόμενους μήνες θα εξετάσουμε τη μετά μνημόνιο εποχή

Η συζήτηση για το ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα ανοίξει τους επόμενους μήνες ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αν η Ελλάδα θέλει ρύθμιση του χρέους της θα πρέπει να συνεχίσει τους επόμενους μήνες να υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σε συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα» ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει πως στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η έγκαιρη θεσμοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου. Αυτό είναι που θα επιτρέψει την άμεση έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, δηλαδή, τη συζήτηση για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή.

«Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με λογικά επιτόκια. Και εδώ έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για την περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος είναι πλήρως διαχειρίσιμες, καθώς η Ελλάδα έκανε στις αρχές του τρέχοντος έτους κάποια επιτυχή πρώτα βήματα επιστροφής στο διεθνές δανειακό περιβάλλον. Επίσης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έλαβε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθερότητας φέτος συνέβαλαν και αυτά θετικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Όλα τα παραπάνω έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε.

Για το ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως αυτή είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει τους επόμενους μήνες μεταξύ της Ελλάδας, των θεσμών και των υπολοίπων μελών της ζώνης του ευρώ και πως στόχος όλων είναι να επιτύχει η χώρα βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, καθώς και να επανασυγκλίνουν η αγορά εργασίας και τα εισοδήματα στην Ελλάδα με εκείνα στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

«Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης με επιτυχία θα επανενταχθεί στον υπάρχοντα μηχανισμό οικονομικής επιτήρησης της μεταμνημονιακής εποχής, στον οποίο υπάγονται και άλλα κράτη-μέλη. Αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα», τόνισε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet