Ξαφνική θετική αλλαγή κλίματος στο Brussels Group, με παρέμβαση Μέρκελ
Οικονομία-Αγορά

Ξαφνική θετική αλλαγή κλίματος στο Brussels Group, με παρέμβαση Μέρκελ

Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων σημειώθηκε στο Brussels Group. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία, στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα, Παρασκευή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «όσον αφορά αυτά που χρειάζεται για να κλείσει η τελική αξιολόγηση είμαστε κοντά». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι η καταληκτική ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας είναι η 30ή Ιουνίου, όταν λήγει η επέκταση του προγράμματος.

Σχετικά με το εάν η συμφωνία θα σπάσει σε στάδια υλοποίησης είπε πως θα είναι «μια και καλή», ξεκαθαρίζοντας ότι θα περιλαμβάνονται σε αυτή θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά και βεβαίως το θέμα του χρέους. «Καμία συμφωνία δεν θα μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα βιώσιμη εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν τα νέα μέτρα θα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, δεν θέλησε να απαντήσει και αρκέσθηκε να πει ότι «οι θεσμοί απαιτούν αυτά που εκείνοι ονομάζουν παραμετρικά μέτρα». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται υφεσιακά μέτρα. «Υφεσιακά μέτρα δεν θα δεχθούμε. Η Ελλάδα έχει αρκετή ύφεση δεν χρειάζεται άλλη» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ΦΠΑ χαρακτήρισε «προσχηματική» τη διαφωνία των θεσμών, αποκαλύπτοντας πάντως ότι «από χθες επήλθε συμφωνία στο μοντέλο για τον ΦΠΑ». Ο ίδιος ανέφερε ότι  η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές και θα οδηγούσε σε πρόσθετα έσοδα 900 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ακόμη συζητείται στη διαπραγμάτευση. «Δεν έχουμε αποφασίσει εάν θα τον διατηρήσουμε. Ίσως να αποδεχτούμε να κρατήσουμε κάποιες αδικίες για να μην υπάρξουν άλλες», είπε. Επισήμανε δε ότι εάν μειωθούν οι αντικειμενικές, προφανώς κάποιοι θα ωφεληθούν διότι θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet