Οίκος Fitch: Θα πάρει χρόνο η άρση των capital controls στην Ελλάδα
Οικονομία-Αγορά

Οίκος Fitch: Θα πάρει χρόνο η άρση των capital controls στην Ελλάδα

Ομαλή άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα απίθανη, ακόμη και εάν υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν, επισημαίνει ο οίκος Fitch, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου διήρκεσαν δυο χρόνια.

Τονίζει δε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί, λόγω των εκροών καταθέσεων και της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα όρια του ELA, τονίζει ο Fitch.

Ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση του εγγυημένου από το ελληνικό δημόσιο χρέους των Εθνική και Eurobank, σε CC από CCC, σε έκθεσή του που ακολουθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας σε CC.

Όπως επισημαίνει, ο οίκος η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμες και σημειώνει ότι κάποιες τράπεζες ενδεχομένως φθάνουν σε σημείο που το κλείσιμό τους αποτελεί πραγματική πιθανότητα.

Ένα κλείσιμο ελληνικών τραπεζών, εάν χρειαστεί, δεν θα είναι άμεση διαδικασία. Ο Fitch εκτιμά ότι δεν θα είναι πολιτικά εφικτό να επιβληθούν ζημιές στους πιστωτές της χώρας και ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να βρεθεί λύση που θα αποτρέπει κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο, προσθέτει ο οίκος, είναι σχετικά «ώριμο» και έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ανάλογη ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρο bail-in των senior πιστωτών χωρίς εξασφάλιση.

Τον Απρίλιο, η Πανελλήνια Τράπεζα έκλεισε με βάση αυτό το πλαίσιο, με επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού να περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενδεχόμενο κλείσιμο μιας πιο συστημικά σημαντικής τράπεζας θα είναι πολύ πιο πολύπλοκο.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με εγχώριους πόρους είναι αδύνατη λόγω της πολύ αδύναμης θέσης της χώρας, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος χάθηκαν και τα 10,9 δισ. που υπήρχαν για αυτόν τον σκοπό, σημειώνει η Fitch.

Το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων – Επενδύσεων διαθέτει μόλις 3 δισ. ευρώ (στα τέλη του 2013), ενώ δεν υπάρχει ακόμη πανευρωπαϊκό αντίστοιχο fund, προσθέτει. Με βάση την τελευταία οδηγία της Ε.Ε. οι ευρωτράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εγγυοδοτικά ταμεία άλλων χωρών – μελών, αλλά οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν αναμένεται να συμφωνήσουν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημά της.

Ο ESM θα μπορούσε να βάλει νέο χρήμα στις τράπεζες, αλλά προαπαιτούμενο είναι το bail in του 8% των υποχρεώσεων από δικούς τους πόρους. Ως εκ τούτου, με βάση τους κανόνες του ESM, οι μη-διασφαλισμένοι καταθέτες είναι ευάλωτοι σε bail in. Ωστόσο, οποιοδήποτε κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων θα ήταν πολιτικά μη αποδεκτό από μια ελληνική κυβέρνηση, ενώ ούτε οι διεθνείς πιστωτές της θα το δεχθούν με ικανοποίηση, σημειώνει ο οίκος.

Συμπερασματικά, για τη διάσωση των τραπεζών θα απαιτηθεί μια εναλλακτική, πιο δημιουργική λύση, που θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές, που είναι ακόμη αβέβαιες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet