«Οργανωμένη άμυνα» το «παράλληλο νόμισμα» λέει ο Γ. Βαρουφάκης
Οικονομία-Αγορά

«Οργανωμένη άμυνα» το «παράλληλο νόμισμα» λέει ο Γ. Βαρουφάκης

«Η οργανωμένη άμυνα της Ελλάδας απέναντι στα εκβιαστικά σχέδια της τρόικας ήταν αυτονόητο καθήκον κάθε υπουργού Οικονομικών που εκπροσωπεί τη χώρα και όχι τους δανειστές. Κομμάτι αυτής της άμυνας ήταν και το παράλληλο σύστημα πληρωμών, που ήταν, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο μόνος τρόπος να κρατηθεί η χώρα βιώσιμα εντός ευρώ» αναφέρει ανακοίνωση του DiEM25, του πολιτικού σχήματος που έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, που ετοίμαζε η κυβέρνηση και ο Γιάννης Βαρουφάκης το 2015, αποκάλυψε ο Γκλεν Κιμ, στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού, την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που φέρνει στο φως η Καθημερινή, η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Ο κορεατικής καταγωγής Γκλεν Κιμ, που παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους βασικούς συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέρεται λεπτομερώς στην προετοιμασία του σχεδίου του «δημοσιονομικού νομίσματος», όπως το ονομάζει, το οποίο «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον ρόλο του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, Γκλεν Κιμ, και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας.

Να ενημερώσουν άμεσα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με «το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για παράλληλο νόμισμα το 2015», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο σύμβουλός τους, Γκλεν Κιμ, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επιστολή με το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για το θέμα αυτό κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και αποστέλλεται και στα κόμματα -πλην της Χ.Α.- ώστε να το συνυπογράψουν, εφόσον συμφωνούν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet