«Παγώνει» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα η Eldorado Gold
Οικονομία-Αγορά

«Παγώνει» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα η Eldorado Gold

Η Eldorado Gold ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος.

Το δελτίο Τύπου της επιχείρησης αναφέρει τα εξής:

Η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” ή “Εταιρεία”) ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.»

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και

η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.

Σχετικά με την Eldorado Gold

Η Eldorado Gold κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των μεσαίου μεγέθους παραγωγών χρυσού, με έργα εξόρυξης, ανάπτυξης και έρευνας σε Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Καναδά και Βραζιλία. Η Εταιρεία, μέχρι σήμερα, στηρίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, λειτουργεί με υπευθυνότητα και ασφάλεια, διαθέτει έργα υψηλών προδιαγραφών και μακρόπνοες σχέσεις με τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Οι μετοχές της Eldorado διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (TSX: ELD) και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE: EGO).

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet