Περιθώριο τριών εβδομάδων για τη συνομολόγηση του νέου μνημονίου
Οικονομία-Αγορά

Περιθώριο τριών εβδομάδων για τη συνομολόγηση του νέου μνημονίου

Στην Αθήνα θα βρίσκονται τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να καταλήξουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες σε συμφωνία.

Τα κλιμάκια στελεχών του ΔΝΤ αναμένεται να ακολουθήσουν, ωστόσο ο χρόνος έλευσης τους στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το ΔΝΤ αναμένει ειδική πρόσκληση από την ελληνική πλευρά η οποία να απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτό και όχι στο σύνολο των θεσμών -μια τέτοια έχει ήδη σταλεί- και στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναφέρει εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει τον Μάρτιο του 2016 ή αιτείται ένα νέο δανειακό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπεται και από το καταστατικό του ESM και για τον λόγο αυτό υπήρξε αναφορά στο σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Από ελληνικής πλευράς τις πολιτικές κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση θα εξακολουθήσει να δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Στις διαβουλεύσεις η τρόικα δεν θα συναντάται με υπουργούς, αλλά μόνον με στελέχη υπουργείων υπό τον συντονισμό του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη.

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει 5 δισ. ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Ιουλίου. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που έως τις 20 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία η χώρα μας δύναται να λάβει νέο δάνειο γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.

Όπως αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές οι αρχικοί στόχοι του προσχεδίου προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 έχουν εγκαταλειφθεί και ο μόνος στόχος που απομένει είναι αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Παραλλήλως, κρίσιμη θα είναι και η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τη νέα δανειακή σύμβαση εκτιμώμενου ύψους έως 50 δισ. ευρώ.

Η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, ποιο ποσό θα οδηγηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το εάν ο ESM θα δανείσει απευθείας τις τράπεζες, αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο δανεικό σχήμα.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως για να καταρτιστεί η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει μια προκαταρκτική εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως τις 20 Αυγούστου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet