Περιορισμένα σημεία σύγκλησης Ελλάδας και δανειστών
Οικονομία-Αγορά

Περιορισμένα σημεία σύγκλησης Ελλάδας και δανειστών

Στην αναζήτηση αξιόπιστων δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν 3 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2015, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 1,2% του ΑΕΠ, βρίσκεται η Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, καθ΄ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου «έτρεχε» με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διάφορα σενάρια για τη δημοσιονομική απόδοση μέτρων τα οποία κοινοποιούσε σε ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ.

Στόχος είναι τα μέτρα αυτά να ενσωματωθούν το συντομότερο δυνατόν σε κείμενα (MoU – MEFP) συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών (staff level agreement) κάτι που θα επιτρέψει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις αρχές της εβδομάδος, που ξεκινάει στις 25 Μαΐου. Στη βάση αυτή αναμένεται το Brussels Group να συγκληθεί σε πλήρη σύνθεση επί βελγικού εδάφους στα μέσα της εβδομάδος.

Το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ βρίσκονται κοντά με την ελληνική πλευρά σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για το 2015, υιοθετώντας από κοινού τον στόχο για ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ το 2015. Βάσει της ίδιας συμφωνίας το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ και το 2017 και τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά «αρκεί οι έξω να δείξουν στοιχειώδη ευελιξία», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους στα θέματα των απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Το γεγονός ότι, πέρα από τα φορολογικά μέτρα, Ελλάδα και δανειστές έχουν περιορισμένα σημεία σύγκλησης, αυξάνει τη σημασία της πολιτικής απόφασης για να κλείσει η συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης στη Ρίγα της Λεττονίας έχει αυξημένο βάρος για την ελληνική υπόθεση.

Πάντως, και η πλευρά των δανειστών φέρεται να καταρτίζει εναλλακτικές προτάσεις για να υπάρξει συμφωνία έστω και στο «συν 1» της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 14 Μαΐου, όπου χτύπησε «κόκκινος» συναγερμός για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις προς το Ταμείο ύψους 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, κατατέθηκε πρόταση για να δοθεί ένα πλήρες σχέδιο συμφωνίας (take it or leave it) που θα ξεκλειδώσει χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στη κυπριακή κυβέρνηση ένα σοβαρό σχέδιο διάσωσης, στο οποίο η χώρα έπρεπε να συμφωνήσει ώστε να μη χάσει την υποστήριξη της ΕΚΤ.

Ωστόσο, το προσωπικό του ΔΝΤ δήλωσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου ότι ακόμα δεν έχει αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να συνθέσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Η ιδέα ωστόσο αυτή που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πριν ακόμη από το Eurogroup της Ρίγας, φαίνεται ότι έχει προχωρήσει σε κάποιο βαθμό με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων. Κοινοτικές πηγές, χαρακτηρίζουν το σχέδιο αυτό ως το ευρωπαϊκό «Plan B».

Ο πρόεδρος του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, φέρεται να είναι ο αξιωματούχος της ευρωζώνης που έχει ετοιμάσει το «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο Brussels Group.

Το «τελεσίγραφο» αλά Κύπρος αναμένεται ενδεχομένως να προηγηθεί κούρεματων ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Πηγή: in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet