Πιο βαθύ το αδιέξοδο για το Folli Follie Group
Οικονομία-Αγορά

Πιο βαθύ το αδιέξοδο για το Folli Follie Group

Πιο σαφές γίνεται το αδιέξοδο για μια ελπιδοφόρα επόμενη ημέρα στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group), με την αποχώρηση στρατηγικών συμβούλων, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία εν όψει της δημοσιοποίησης της δικανικής έρευνας που θα δώσει απαντήσεις στην επενδυτική κοινότητα για το μέγεθος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά στην Ασία. Το αδιέξοδο σκιαγραφήθηκε και κατά τη διάρκεια έκτακτου διοικητικού συμβουλίου που έλαβε χώρα την Τρίτη στην εταιρεία, εν μέσω φημών περί παραιτήσεων μελών της διοίκησης που ανήκουν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Η αδυναμία της διοίκησης Κουτσολιούτσου να συγκροτήσει μια συμπαγή ομάδα διαχείρισης της κρίσης που μαίνεται από τον περασμένο Μάιο (στις 3 Μαΐου η Quintessential Capital Management – QCM δημοσίευσε έκθεση διά της οποίας αμφισβητούσε τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου και ειδικότερα σε σχέση με τις δραστηριότητές του στην Ασία) αυξάνει τον κίνδυνο για το μέλλον του FF Group.

Οι πληροφορίες για αποχώρηση της Rothschild, βασικού χρηματοοικονομικού συμβούλου της εισηγμένης, που ενισχύθηκαν με τις φερόμενες παραιτήσεις νομικών συμβούλων που πλαισίωναν το επιτελείο της – ακόμη κι αν αξιολογηθούν ως ανεξάρτητα γεγονότα – δημιουργούν νέες αβεβαιότητες. Ας ληφθεί υπ’ όψιν, επίσης, ότι η Alvarez & Marsal, που έχει αναλάβει τη δικανική – εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) των πιο πρόσφατων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της FF Group, τυπικά ολοκληρώνει το έργο της αυτή την εβδομάδα, ενώ κατά πληροφορίες έχει ήδη καταρτίσει πόρισμα, για το οποίο έχουν λάβει κάποια γνώση οι ενδιαφερόμενοι, πυροδοτώντας εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει προσλάβει επίσης, μεταξύ άλλων, την EY, που θα πάρει «σκυτάλη» από την A&M για να προχωρήσει με τον ειδικό έλεγχο και την επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων 2017, την Deloitte για κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης, με τον Δημήτρη Κουβάτσο (Synergon Partners), έμπειρο στέλεχος της αγοράς σε θέματα αναδιαρθρώσεων (στη θέση του Chief Restructuring Officer) και επίσης, έπειτα από διαδοχικές παραιτήσεις και αντικαταστάσεις, συγκρότησε Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία όμως δεν διευκολύνθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε στο έργο της, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες.

Συμπληρωματικά, με τις συνεχείς ανακατατάξεις ο όμιλος τελεί υπό «πίεση», έχοντας μερική προστασία από τους πιστωτές του, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12 Σεπτεμβρίου έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα παράτασης της ισχύος της προσωρινής διαταγής, την οποία είχε λάβει η εταιρεία στις 20 Ιουλίου, για άλλους δύο μήνες. Οι πολιτικές πωλήσεων από την άλλη μεριά, με τις προσφορές στο δίκτυο καταστημάτων προς άντληση ρευστότητας, είναι επίσης μια ένδειξη των δυσκολιών για την εξασφάλιση περίπου 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως για αγορά εμπορευμάτων, στο πλαίσιο συμβολαίων με ξένους οίκους (κι ενώ στις 31/5/2018 τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 86,383 εκατ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του στρατηγικού συμβούλου στην παρούσα συγκυρία προοιωνίζεται ότι η υπόθεση δεν θα καταλήξει πολύ σύντομα, ενώ παράλληλα υπονομεύει τους ισχυρισμούς για επενδυτικό ενδιαφέρον – κι ενώ διοικητικά στελέχη έχουν αναφερθεί σε υποψήφιο επενδυτή.

Πάντως, η πρακτική της αγοράς σε παρόμοιες περιπτώσεις υπαγορεύει αποστασιοποίηση και στάση αναμονής για ακόμη χαμηλότερη τιμή. Επομένως οι εν δυνάμει επενδυτές, με ενδιαφέρον για μετοχές ή ακόμη και το χαρτοφυλάκιο σημάτων της εταιρείας, θα περιμένουν καλύτερες αποτιμήσεις.

Εξάλλου οι αναδιατυπωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 εκτιμάται ότι μπορεί να δημοσιευθούν περί τα τέλη του τρέχοντος και με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται δεν είναι απίθανο να αναβληθεί εκ νέου η γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet