Πρεμιέρα τρίτης αξιολόγησης με… σύμμαχο το ΔΝΤ
Οικονομία-Αγορά

Πρεμιέρα τρίτης αξιολόγησης με… σύμμαχο το ΔΝΤ

Μετά από μία ανάπαυλα περίπου τεσσάρων μηνών, ξεκινούν και πάλι σήμερα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο φόντο της τρίτης αξιολόγησης. Ο στόχος για την κυβέρνηση παραμένει η έγκαιρη ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τη συζήτηση που αφορά στην ελάφρυνση του χρέους και κυρίως την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία – όπως λέει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας – με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Νέο δεδομένο στις συζητήσεις, όμως, αποτελεί η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ. Μετά το ραντεβού Τσίπρα – Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και τη διαφαινόμενη μεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα, το Ταμείο προβάλλει ως σύμμαχος της Ελλάδας και όχι ως εχθρός της. Γεγονός που σκοπεύει να αξιοποιήσει στρατηγικά η κυβέρνηση, προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους το αργότερο έως το Φεβρουάριο και να προλάβει έτσι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και τυχόν αρνητικές εξελίξεις μετά του νέους πολιτικούς συσχετισμούς που προέκυψαν από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

Το παρασκήνιο αυτής της αλλαγής έχει αμερικάνικο… χρώμα και δεν μοιάζει άσχετο με το timing της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ. Λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ στην έδρα του Ταμείου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. Και αμέσως μετά, οι έπαινοι του Ντόναλντ Τραμπ για την ελληνική οικονομία, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, φέρονται να προέκυψαν μετά από επαφή Μνούτσιν – Λαγκάρντ.

«Είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», φέρεται να λέει τώρα σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, λησμονώντας την τοποθέτησή του στη ΔΕΘ πως «δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός», αλλά και τη θέση με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Ταμείου, μία εβδομάδα πριν ο κ. Τσίπρας αφιχθεί στις ΗΠΑ.

Το πλέον σημαντικό για την κυβέρνηση δείχνει να είναι την παρούσα στιγμή το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει νέα μέτρα παρά μόνον επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Άποψη που δεν δείχνουν να συμμερίζονται, ωστόσο, οι Βρυξέλλες, βλέποντας ήδη απόκλιση από τους στόχους και στο βάθος… νέα μέτρα.

Κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση αποτελεί και το πράσινο φως των θεσμών για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο για φέτος υπολογίζεται σε 1 δις ευρώ. Τυχόν εμπλοκή στο όλο ζήτημα θα ακύρωνε το κοινωνικό προφίλ που θέλει να χτίσει η κυβέρνηση, ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνικά επιδόματα, εργασιακά κ.τ.λ.) θα μπορούσε να ανοίξει και ενδοκυβερνητικά ή/και εσωκομματικά μέτωπα.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, ασφαλώς, θα βρεθεί και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που έχει απομείνει από τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet