Πρώτο δείγμα θετικό για την αξιολόγηση
Οικονομία-Αγορά

Πρώτο δείγμα θετικό για την αξιολόγηση

Παρά τα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών που ολοκληρώνεται σήμερα κρίνεται θετικός από την κυβέρνηση. Έτσι, η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει πως ο στόχος της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι εφικτός, ακόμη και αν εμφανίζονται διαφωνίες με τους δανειστές σε επιμέρους ζητήματα.

Η σημερινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό του 2018 θεωρείται έτσι βαρόμετρο, καθώς από τις συναντήσεις μέχρι και χθες το απόγευμα προκύπτει πως υπήρξε ταύτιση απόψεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις συντάξεις χηρείας, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και ως προς τα εργασιακά στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών. Ανοιχτό παραμένει έτσι μόνο το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων, το οποίο συναρτάται άμεσα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και την κυβέρνηση να δίνει μάχη να διασώσει ό,τι είναι εφικτό, κυρίως για λόγους πολιτικού κόστους.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος και της διανομής του, το οποίο θα ξεκαθαρίσει με την επιστροφή των δανειστών στα τέλη Νοεμβρίου. Προς το παρόν, οι πιέσεις από την πλευρά τους κινούνται προς την κατεύθυνση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές, για την οποία πάντως το EuroWorking Group διαπίστωσε χθες πρόοδο και έτσι έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει από τη συμφωνία του Ιουνίου.

Έτσι, ουσιαστικά η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο στοίχημα να είναι ο επιτυχής συντονισμός μεταξύ των υπουργών, ούτως ώστε να κλείσουν έγκαιρα και συγκεκριμένα έως το τέλος Νοεμβρίου όλα τα προαπαιτούμενα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet