Σαν ποντίκι με τη γάτα… Ελλάδα – τρόικα
Οικονομία-Αγορά

Σαν ποντίκι με τη γάτα… Ελλάδα – τρόικα

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου, Ελλάδας – τρόικας είναι ο στόχος της κυβέρνησης που το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαρτίου εξέτασαν σε όλες του τις λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μαξίμου, αφού ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το «πως πήγαν τα πράγματα» στις διαπραγματεύσεις.

Ρεαλιστική χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Είπε επίσης, ότι τα πολύ μεγάλα θέματα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν αποτελέσματα που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.

Σε σχέση με το πλεόνασμα, είπε ότι η διανομή θα γίνει με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τρόπους.

Στις 11.30 το πρωϊ της Παρασκευής 14 Μαρτίου αναμένεται σύσκεψη προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή των υπουργών που έχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές με στόχο να καταρτισθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναζητούν Στουρνάρας και τρόικα

«Ξαναρχίζουμε από την αρχή, πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα το απόγευμα της Πέμπτης 13 Μαρτίου.

Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, μεσω κύκλων του, τα εξής :

  • Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.
  • Το μέτωπο των εργασιακών παραμένει ανοικτό. Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο δεν έχουν αποδεχθεί, πλήρως την ελληνική θέση.
  • Το βασικό θέμα είναι τα διαρθρωτικά, δηλαδή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
  • Το θέμα των στρες-τεστ των τραπεζών δεν είναι πια στο τραπέζι.
  • Μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα διανείμει το κοινωνικό μέρισμα από το επιπλέον του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο δημόσιο το 2015.
  • Δεν υπάρχει συμφωνία για τα φορολογικά. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προωθήσει μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, το μίνι –φορολογικό με ελαφρύνσεις στα πρόστιμα και άλλες διατάξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα δοθεί η δόση

Μέρος μίας «παράστασης» θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όπως και τις πληροφορίες που διοχετεύονται περί πιέσεων προς την Αθήνα και κινδύνου να μην υπάρξει συμφωνία και εν τέλει να μην καταβληθεί η δόση.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η καταβολή της δόσης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και ως εκ τούτου, αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας της κυβέρνησης και του κ. Α. Σαμαρά προσωπικώς να εμφανιστεί ότι οχυρώνεται πίσω από κάποιες «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, η δόση θα δοθεί και στην φάση αυτή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την εξέλιξη ως επιτυχία και ως αποτέλεσμα της σκληρής της στάσης.

Εκτιμούν όμως την ίδια στιγμή, ότι ακόμη κι αν δεν έλθουν προς ψήφιση ή έγκριση νέα επώδυνα μέτρα έως τον Μάιο, τα ανοιχτά μέτωπα μετά τις ευρωεκλογές θα είναι πολλά και οι εξελίξεις από εκείνο το σημείο κι έπειτα, καταιγιστικές.

Σαμαράς – Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν θα αυτοκτονήσει – Βολές στο ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε μέσω των συνεργατών του, πριν τη σύσκεψη, ότι δεν συζητά καν την απόσυρση των δεσμεύσεών του για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως ζητά η Τρόικα.

«Η δέσμευση Σαμαρά για το πλεόνασμα ισχύει στο ακέραιο, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης» λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εννοώντας με σαφήνεια ότι αν η τρόικα επιμείνει τότε θα υπάρξει ρήξη. Ανάλογη η στάση και η άποψη στο επιτελείο του κ. Ε. Βενιζέλου, το οποίο, εκτός των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει και ουκ ολίγα εσωκομματικά θέματα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υφίσταται τις συνέπειες της αντιπαράθεσης μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά τις διαφορές για τις διαρθωτικές αλλαγές (φαρμακεία, γάλα…) αλλά εντοπίζεται κυρίως στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην επικείμενη συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet