Σε βαρύ κλίμα η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
Οικονομία-Αγορά

Σε βαρύ κλίμα η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Στην πιο κρίσιμη μάχη στο Eurogroup (μέχρι την επόμενη) μπαίνει σήμερα Τετάρτη o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Η συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that΄s it).

Παράλληλα, ο κ.  Σόιμπλε  είπε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν.

Κοστολογημένες προτάσεις

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου.  Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.

Η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup, αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet