Στην Αθήνα πάλι η τρόικα
Οικονομία-Αγορά

Στην Αθήνα πάλι η τρόικα

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι υπάλληλοι της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Οι Ματθίας Μορς (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου που θα διεξαχθεί στις 10 του μηνός, ώστε να είναι σε θέση να διατυπώσουν γνώμη στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η εντολή που έχουν λάβει από το Eurogroup είναι να πιστοποιήσουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 επαρκεί για να καλύψει και τις τρύπες του 2014 ή ότι σε κάθε περίπτωση θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του τρέχοντος έτους.

Η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φέρεται να έχει δεσμευθεί πως στην περίπτωση που τεκμηριωμένα προκύψει η ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 τότε οι παρεμβάσεις αυτές θα ληφθούν άμεσα.

Η τρόικα θα εστιάσει στην θεσμοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στην ψήφιση σειράς νομοθετημάτων σχετικών με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους φόρους υπέρ τρίτων, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, κ.ά. Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος τα ανοικτά θέματα είναι δεκάδες, αλλά σχεδόν σε όλα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις.

ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ θα ζητήσουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν το κόστος των 700 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2014.

Η τρόικα δεν εμφανίζεται να έχει κοινή στάση στο θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά κυβέρνηση και Κομισιόν φαίνονται να μην συζητούν την άμεση ενεργοποίησή του.

Για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στα πλαίσια του επικαιροποιημένου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 , ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την τρόικα.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet