Στις Βρυξέλλες οι θεσμοί, ελπίδα για συμφωνία έως την Κυριακή
Οικονομία-Αγορά

Στις Βρυξέλλες οι θεσμοί, ελπίδα για συμφωνία έως την Κυριακή

Εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ συναντήθηκαν την Παρασκευή 8 Απριλίου, στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν πώς θα πείσουν την Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ενώ αξιωματούχος είπε ότι οι θεσμοί ελπίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών -Ε.Ε., ESM, EKT και ΔΝΤ – θα λείψουν από την Αθήνα μόνο για μία ημέρα, είπε Έλληνας αξιωματούχος, ενώ η Κομισιόν ανέφερε ότι δεν πρόκειται για έκτακτες διαβουλεύσεις και πως οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ομαλά.

«Οι επικεφαλής είναι σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα, όπως είχε από καιρό προγραμματιστεί» είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να θέλουν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους -κάτι που ίσως μετά τη διαρροή των Wikileaks προτιμούν να κάνουν εκ του σύνεγγυς.

Η αξιολόγηση, σημειώνει το Reuters, παραμένει ανοιχτή για μήνες καθώς οι επίσημοι δανειστές της χώρας διαφωνούν για το ύψος των μέτρων, που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα έως το 2018.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν μόλις η συνάντηση του EWG ολοκληρωθεί, είπε άλλος αξιωματούχος.

Οι τεχνικές ομάδες των δανειστών παραμένουν στην Αθήνα, είπε Έλληνας αξιωματούχος. Η συνάντηση του κουαρτέτου με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας για το Aσφαλιστικό το Σάββατο στην Αθήνα θα γίνει κανονικά μετά την επιστροφή τους, πρόσθεσε.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση χρέους της χώρας και θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις χρέους μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα πρέπει να καταβάλει περίπου 3,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων και ομολόγων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αντίστοιχα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή. «Η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τους όρους που θέτουν οι θεσμοί», είπε ο αξιωματούχος.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet