Στο επίκεντρο του Eurogroup η επόμενη μέρα της Ελλάδας
Οικονομία-Αγορά

Στο επίκεντρο του Eurogroup η επόμενη μέρα της Ελλάδας

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από την Κυριακή η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο σημερινό Eurogroup.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στις Βρυξέλλες μετέβη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Παπαδοπούλου, καθώς και άλλοι συνεργάτες του υπουργού.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, υπό την προεδρία του Μάριο Σεντένο, η ευρωομάδα θα διορίσει ως πρόεδρο του EuroWorking Group τον Ολλανδό Χανς Φάιλμπριφ στη θέση του Τόμας Βίζερ.

Το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε την μεγάλη πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που κλήθηκε να πραγματοποιήσει σε αυτή τη φάση του προγράμματος. Ωστόσο, θα τονιστεί ότι για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί ένας επί πλέον έλεγχος από τον ESM στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το πιο σημαντικό είναι ότι  στο σημερινό Eurogroup θα δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τον προσδιορισμό της μετάβασης της Ελλάδος στη μετά το Μνημόνιο εποχή και ειδικά για το τι μέλλει γενέσθαι με την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εκτός από την Ελλάδα, που θα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα, η ευρωομάδα θα συζητήσει το σχέδιο σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2018, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή του μηχανισμού για τον συντονισμό των πολιτικών της Ε.Ε.

Ακόμη, το Eurogroup θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αποστολής εποπτείας της Πορτογαλίας και ειδικότερα για το εάν διαπιστώθηκαν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης στο πλαίσιο του προγενέστερου προγράμματος προσαρμογής.

Η ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα κύρια προκαταρκτικά πορίσματα που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου 4 του καταστατικού του. Να σημειωθεί ότι σήμερα το ΔΝΤ θα δώσει στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, με την οποία θα αναβαθμίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ε.Ε. για το 2018 και το 2019.

Τέλος, μετά τη σύνοδο κορυφής των κρατών της ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν στο Eurogroup τη συζήτηση σχετικά με τα περαιτέρω μέτρα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet