Στόχος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους
Οικονομία-Αγορά

Στόχος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους

Προτεραιότητα για την Ελλάδα θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα χρησιμοποιώντας ένα ταμείο διάσωσης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Σε μία τέτοια περίπτωση δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί το bail-in στις ελληνικές τράπεζες. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ένα bail-in» είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Το πιο πιθανό είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σαν την τελευταία, μέσω ενός ταμείου διάσωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ΕSM θα καθιστούσε επίσης αναπόφευκτο το bail-in.

Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Τα stress test των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου η ανακεφαλαιοποίησή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015.

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet