Συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας
Οικονομία-Αγορά

Συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας

Τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα φτάσει το «κοινωνικό μέρισμα» για την ενίσχυση των αδυνάμων σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, ενώ ένα δισ. ευρώ θα πάει για πληρωμή επιπλέον ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2014. Το «μέρισμα» θα δοθεί αμέσως σε ένα εκατομύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ακόμη, θα υπάρξει ενίσχυση για τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ καθώς και στήριξη των αστέγων, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση.

Μειώνονται από 1ης Ιουλίου οι εισφορές τόσο για εργοδότες, όσο και για εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 44% στο 40% ως ποσοστό των αποδοχών. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ που δίνει τώρα ο εργοδότης το ποσό περιορίζεται στα 89 ευρώ, και αντίστοιχα για 100 ευρώ που εισφέρει ο εργαζόμενος, η μείωση οδηγεί στα 94 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, «θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ αλλά και θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

Μέσα στο 2014, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί ακόμη ένα δισ. ευρώ, πλέον των προγραμματισμένων, στην αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου θα ανέλθουν στα 2,8 δισ. φέτος.

Μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

«Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου

Βενιζέλος συμφωνία κυβέρνησης τρόικας«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία με την τρόικα.

Συνεχίζοντας «Αυτό δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη, γιατί πρέπει να πείσουμε πάρα πολλούς διεθνείς παράγοντες, πολλές κυβερνήσεις, πολλά κοινοβούλια.

Έχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια.

Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς, στην καρδιά της. Το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που μας βοήθησε με το μεγάλο του επίτευγμα που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστό των θυσιών σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε, η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας. Από ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάντα η τρόικα και το μνημόνιο.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μια κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους “βάρβαρους” είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο».

Πριν την επίτευξη συμφωνίας έφυγε ο Τόμσεν

ΤόμσενΧωρίς συμφωνία και ο Πολ Τόμσεν μας… χαιρέτισε τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Μαρτίου. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών στις 2 τα ξημερώματα δήλωσε σιβυλλικά «ουδέν σχόλιο» για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Π. Τόμσεν θα αντικατασταθεί στις συνομιλίες από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να μετέχουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Τι έγινε στις 18 Μαρτίου στη 1:00 τη νύχτα

Το κλίμα αναμονής τελικής συμφωνίας ανατράπηκε λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ώρα, όλη η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και της Ε.Ε., βγήκε έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Οι κύριοι Γ. Στουρνάρας, Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Σταϊκούρας, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς παρέμειναν επί 15 λεπτά στον διάδρομο, αφήνοντας μόνους τους κυρίους Πόλ Τόμσεν και Ουές Μακ Γκρού του ΔΝΤ στο γραφείο του κ. Γ. Στουρνάρα, πιθανότατα για να συσκεφθούν μόνοι τους ή μέσω τηλεφώνου με την Ουάσιγκτον και την έδρα του Ταμείου.

Ακολούθησε μισή ώρα διαβουλεύσεων στη διάρκεια της οποίας οι πληροφορίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «έδειχναν» πια προς μια (ακόμη) βραδιά δίχως θετική κατάληξη.

Το ερώτημα είναι αν το κλίμα «γύρισε» με ευθύνη του ΔΝΤ. Είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιούσαν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet