Συντηρούνται τα σενάρια του Grexit
Οικονομία-Αγορά

Συντηρούνται τα σενάρια του Grexit

Ενώ οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και εταίρων βρίσκονται σε δύσκολο σημείο και ο προβληματισμός έχει αναζωπυρωθεί, το γερμανικό Spiegel επικαλείται γνώση εσωτερικού εγγράφου εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιπτώσεις σε ενδεχομένο εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στο non paper, που δημοσιεύεται σε πολύ ευαίσθητη συγκυρία, προβλέπεται υπερπληθωρισμός και αναγκαστική λιτότητα, ενώ ο κίνδυνος διάχυσης για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θεωρείται ελεγχόμενος.

Το γερμανικό περιοδικό, σε δημοσίευμά του το Σάββατο, αναφέρει ότι στο non paper το ΔΝΤ προτείνει στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου, να «μην συνδέσει σε καμία περίπτωση» το νέο εθνικό νόμιμσα με το ευρώ, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε ισχυρή υποτίμηση και να ενισχύσει έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας -πράγμα όμως που θα εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

Το φερόμενο έγγραφο εργασίας αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη, η ελληνική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά με αυστηρό στόχο για τον πληθωρισμό που θα επιβάλει με δραστικά μέτρα στο μέτωπο των επιτοκίων.

«Η αυστηρή νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνοδεύεται από αποφασιστική πολιτική λιτότητας, μόνο έτσι θα μπορεί να αποκτήσει αξιοπιστία το νέο νόμισμα» γράφει, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, το έγγραφο.

Οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη αποτιμώνται ως ελεγχόμενες. Για τις ευαίσθητες χώρες (δηλαδή, Πρτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία) θα χρειαστούν τείχη προστασίας και να τεθούν σε ετοιμότητα κεφάλαια για αγορά ομολόγων τους, κάτι όμως που θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ήδη με τα υπάρχοντα μέσα του ESM και τα νέα εργαλεία που έχει αναγγείλει η ΕΚΤ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet