Σχέδιο μείωσης φόρων από ΥΠΟΙΚ
Οικονομία-Αγορά

Σχέδιο μείωσης φόρων από ΥΠΟΙΚ

H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των φυσικών προσώπων, το οποίο είναι πιθανόν να τεθεί σε ισχύ από το 2015. Το σχέδιο βασίζεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας και παράλληλα στη μείωση των φόρων οι οποίοι είχαν τεθεί σε ισχύ για τη στήριξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στόχος είναι, με την αύξηση της εισπραξιμότητας, να μειωθούν οι άμεσοι φόροι για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν μποκάκι και έπειτα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη των φόρων των φυσικών προσώπων μέσα στο έτος, όπως γίνεται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Έτσι, το υπουργείο θα εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους και δεν θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Εφόσον οι φόροι των φυσικών προσώπων θα εισπράττονται σε μηνιαία βάση, δεν θα υπάρχουν απλήρωτοι φόροι για να καταλήξουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή τουλάχιστον θα περιορισθούν σημαντικά. Με το σχέδιο αυτό και εφόσον η εισπραξιμότητα προσεγγίσει το 100%, το υπουργείο μπορεί σταδιακά να μειώσει τους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον υιοθετηθεί το ανωτέρω σύστημα, σε πρώτη φάση θα μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% και  το 2016 αναμένεται να καταργηθεί.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι φόροι θα καταβάλλονται ως εξής:

Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα ενός έτους το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν. Η Ειδική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης θα κάνει παρακράτηση τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις ανά μήνα. Έτσι, με την εκκαθάριση της δήλωσης δεν θα υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.

Για τους μισθωτούς με μπλοκάκια έως σήμερα ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού και επιμερίζεται σε 14 μήνες. Όσοι έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι, πραγματοποιείται παρακράτηση 20% και με την εκκαθάριση της δήλωσης πληρώνονται οι επιπλέον φόροι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η είσπραξη εντός του έτους του συνολικού φόρου που αναλογεί στους ελεύθερους επαγγελματίες απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους , το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ζήτημα.

Πώς θα γίνεται η πληρωμή των φόρων; Ολες οι εταιρείες θα αποστέλλουν τα στοιχεία των αποδοχών των εργαζομένων σε μηνιαία βάση. Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα εισοδήματα από κάθε πηγή που έχει ο υπόχρεος και θα υπολογίζεται ο φόρος στο σύνολο των εισοδημάτων. Η παρακράτηση του φόρου θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet