Σύγχυση για τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών
Οικονομία-Αγορά

Σύγχυση για τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Δεν επιβεβαιώνουν τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών οι Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για «προκαταρκτική συμφωνία» σε συντάξεις και αγορά εργασίας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απάντησε ότι έχει υπόψη της το δημοσίευμα, αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί».

Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Τι ανέφερε το Reuters

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει με τους δανειστές στα εργασιακά, στις μειώσεις συντάξεων και στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σχετικά με τις συντάξεις, πηγές ανέφεραν πως συμφωνήθηκε ότι η μείωση θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ το 2019. Για το αφορολόγητο όριο συμφωνήθηκε να μειωθεί γύρω στα 6.000 ευρώ που θα φέρει εξοικονόμιση 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, όπως αρχικώς ζητούσε το ΔΝΤ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όμως, θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Για τα ενεργειακά, οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων εκ των βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με μία πηγή, η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει ώς και το 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet