“Τίτλοι τέλους” για το πρόγραμμα διάσωσης – Απλήρωτο και το ΔΝΤ
Οικονομία-Αγορά

“Τίτλοι τέλους” για το πρόγραμμα διάσωσης – Απλήρωτο και το ΔΝΤ

Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέπνευσε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM. Την ίδια ώρα η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους εταίρους ένα τρίτο πρόγραμμα και βάζει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Στο Eurogroup δεν δόθηκε παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται. Νέα συνεδρίαση θα έχουμε το μεσημέρι της Τετάρτης και η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει μάι βελτιωμένη πρόταση πάνω στο πλαίσιο της πρότασης των θεσμών.

Μέχρι τότε πάντως, η Ελλάδα μένει για πρώτη φορά χωρίς πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης.

Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ του EFSF δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF για την κάλυψη του πιθανού κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθούν.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του EFSF υπογράμμισε ότι «είναι λυπηρό για την Ελλάδα που το πρόγραμμα θα λήξει σήμερα χωρίς μια νέα συμφωνία και τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο».

Όπως είπε, λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς μια ισχυρή ανάπτυξη ως το δεύτερο μισό του 2014 και οι πολλές θυσίες έφερναν αποτελέσματα. «Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5  δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαίωσε το ΔΝΤ.

Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, λίγο μετά τη 1 π.μ., το ταμείο δεν έλαβε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε η Ελλάδα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μόνο όταν αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο. Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ράις, το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές για παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής. «Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει το αίτημα εν ευθέτω χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Νωρίτερα, σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος υποβάθμισε την Ελλάδα από CC σε CCC, βαθμίδα που προηγείται της χρεοκοπίας.

Ο Fitch επισημαίνει την αύξηση του ρίσκου αθέτησης πληρωμών -και προς τους ιδιώτες επενδυτές- λόγω του ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet