Τα 4 «όχι» της κυβέρνησης στην τρόικα
Οικονομία-Αγορά

Τα 4 «όχι» της κυβέρνησης στην τρόικα

Η κυβέρνηση προσέρχεται με τέσσερις «κόκκινες γραμμές» στην σημερινή (7 Μαρτίου) κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Πέμπτης, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε πιέσεις για προκαθορισμένο αριθμό απολύσεων το 2015 στο δημόσιο, «όχι» σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, «όχι» στην αλλαγή της ελληνικής πρότασης για το γάλα και «όχι» στην κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών για τα νησιά, που ζητά η τρόικα.

Το Eurogroup της Δευτέρας 10 Μαρτίου

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εurogroup με ανοιχτό το ζήτημα των τραπεζών. Ωστόσο, δεν αναμένεται να έχει απέναντί του ένα ενιαίο μέτωπο, γεγονός που πιστοποιείται και από τη δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες ότι το ΔΝΤ, όπως και το Εurogroup, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών.

Κατά τα άλλα, στα θετικά που παίρνει μαζί του ο Έλληνας υπουργός είναι η συμφωνία με την τρόικα στα θέματα που σχετίζονται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ καθώς και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος.

Ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Εurogroup αναμένεται να υπάρξει απόφαση για σταδιακή εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων αφού μέχρι τις εκλογές του Μαΐου δεν θα υπάρξει νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Αισιοδοξία για συμφωνία

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χθες 6 Μαρτίου δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ότι αυτό που προσπαθούμε είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά.

«Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος των τραπεζών στην έκθεση, δηλαδή στο review, απάντησε λέγοντας ότι εμείς έχουμε τις θέσεις μας και θα τις εκφράσουμε.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet