Τις απάτες με το ηλεκτρονικό χρήμα και τις πιστωτικές προσπαθεί να «φρενάρει» η Ε.Ε.
Οικονομία-Αγορά

Τις απάτες με το ηλεκτρονικό χρήμα και τις πιστωτικές προσπαθεί να «φρενάρει» η Ε.Ε.

Προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απάτη που αφορά σε μέσα πληρωμής πλην των μετρητών καταβάλλει η Ε.Ε., προωθώντας οδηγία που ρυθμίζει σειρά από ζητήματα σχετικά με τις τραπεζικές κάρτες και επιταγές, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τις κινητές πληρωμές, αλλά και τα εικονικά νομίσματα.

Οι απάτες με πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικές αγορές αυξάνονται διαρκώς και η Ε.Ε. δεν θέλει αυτές να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να τους καταστήσουν διστακτικούς απέναντι στις ηλεκτρονικές αγορές.

Μια σοβαρή πτυχή της υπόθεσης είναι ότι τα έσοδα από τις απάτες αυτού του είδους χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση εγκληματικών ομάδων, κάτι που η Ε.Ε. θέλει να περιορίσει.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία επί της οδηγίας για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών.

Η προτεινόμενη οδηγία κινείται σε τρία επίπεδα. Επικαιροποιεί τους ισχύοντες κανόνες για να εξασφαλίσει ότι υφίσταται ένα νομικό πλαίσιο σαφές, στέρεο και τεχνολογικά ουδέτερο. Καταργεί λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις. Προβλέπει δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με δόλιες τεχνικές, όπως το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) και η αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Η οδηγία προβλέπει ελάχιστους κανόνες και, επομένως, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να τους υπερβούν και να θεσπίσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις, όπως ευρύτερο ορισμό των εγκλημάτων ή μεγαλύτερες ποινές.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet