Το 64% των Ελλήνων τα βγάζει οριακά πέρα και το 10% είναι χρεωμένο – Νέα έρευνα του ΙΟΒΕ
Κοινωνία

Το 64% των Ελλήνων τα βγάζει οριακά πέρα και το 10% είναι χρεωμένο – Νέα έρευνα του ΙΟΒΕ

Μόλις που τα βγάζουν πέρα οι μισοί Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, το 64% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι οριακά κάλυψε τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες του τον Ιανουάριο του 2019. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 60% και για τον Νοέμβριο του ίδιου έτους 57%.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 85% των πολιτών το 2019 αδυνατεί να αποταμιεύσει χρήματα. Το ποσοστό μειώθηκε κατά μόλις 1% σε σχέση με το 2018.

Μόλις το 12% των ερωτηθέντων κρίνει ότι είναι αρκετά πιθανό να αποταμιεύσει χρήματα μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ πολύ πιθανό το θεωρεί μόλις το 1%.

Τον Ιανουάριο του 2019 οι πολίτες που δήλωναν ότι μπορούν να αποταμιεύσουν ποσό οποιουδήποτε μεγέθους ανέρχονται σε ποσοστό 15%.

Παράλληλα, το 10% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «έχει χρεωθεί», ενώ ένα 11% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.

Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο – θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα ή ηλεκτρονικά είδη κ.ά.

Στην έρευνα του Ιανουαρίου το ΙΟΒΕ εξέτασε (όπως κάνει σε τριμηνιαία βάση) τρία επιπρόσθετα ζητήματα που εξειδικεύουν την πρόθεση για μείζονες αγορές:

Το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο.
Το 0,9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο (από 1,9% τον Οκτώβριο).
Νέα υποχώρηση σημείωσε το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές δαπάνες βελτίωσης/ανανέωσης της κατοικίας τους το προσεχές 12μηνο. Περιορίστηκε στο 9,5% από 10,9% τον Οκτώβριο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet