Το Economist «ψυχολογεί» τους Έλληνες φοροφυγάδες
Οικονομία-Αγορά

Το Economist «ψυχολογεί» τους Έλληνες φοροφυγάδες

Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, οι Έλληνες νιώθουν πολύ περισσότερο από άλλους λαούς ότι οι φόροι που πληρώνουν πάνε χαμένοι κι ότι έχουν το πλέον διεφθαρμένο Δημόσιο. Μία έρευνα τοποθέτησε το «φορολογικό ήθος» των Ελλήνων στην 4η θέση από το τέλος ανάμεσα σε 26 χώρες.

Επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση που οι Έλληνες δεν θέλουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Το πρόβλημα επιτείνεται από το υψηλό ποσοστό της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, όπου η φοροδιαφυγή είναι ευκολότερη. Και οι Έλληνες έχουν σημαντικό κίνητρο να φοροδιαφύγουν και να εισφοροδιαφύγουν, αφού το 43% του εργατικού κόστους καταλήγει στα κρατικά ταμεία, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 26%.

Όμως, κάθε αύξηση της μαύρης οικονομίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανεβάζει το χρέος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σημειώνεται σε άρθρο του Economist.

Με την επίσημη ανεργία να ξεπερνά το 25%, η μαύρη οικονομία αποτελεί σωσίβιο για πολλούς, σύμφωνα με τον Friedrich Schneider του Johannes Kepler University.

Η Ελλάδα θα πρέπει να «καλοπιάσει» τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν για να γίνουν νόμιμες. Ο F. Schneider προτείνει βραχυπρόθεσμες φοροαπαλλαγές για εκείνους που δουλεύουν σε δεύτερη δουλειά, το βράδυ. Άλλη λύση είναι να δοθούν φοροελαφρύνσεις στις μικρές εταιρείες που παίρνουν δάνεια. Τέτοιες δράσεις θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους να δηλωθούν.Όμως, η καλύτερη γιατρειά για τη φοροδιαφυγή είναι η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, καταλήγει το Economist.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet