Χάνουν τον ΑΦΜ τους οι φοροφυγάδες
Οικονομία-Αγορά

Χάνουν τον ΑΦΜ τους οι φοροφυγάδες

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στο Τaxis για περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις που δεν είναι εντάξει στις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά το ΦΠΑ.

Όπως προβλέπει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση, «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».

Όπως διευκρινίζεται, ο φορολογούμενος θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην τρόικα, προβλέπει ότι έως τον Ιούλιο πρέπει να διαγραφούν τα ΑΦΜ των θεωρούμενων ως «ανενεργών» επιχειρήσεων. Το μέτρο αφορά, αρχικά τουλάχιστον, τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και όχι τα φυσικά πρόσωπα.

Επισης, σε άλλο άρθρο προβλέπεται ότι «για αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ από υποκειμένους μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας, η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται εντός τεσσάρων μηνών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν απαιτείται η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων, οπότε η ως άνω προθεσμία παρατείνεται μέχρι οκτώ μήνες».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet