Χωρίς “λευκό καπνό” στο Eurogroup – Νέα προσπάθεια την Κυριακή
Οικονομία-Αγορά

Χωρίς “λευκό καπνό” στο Eurogroup – Νέα προσπάθεια την Κυριακή

Οκτώ ώρες διήρκεσε το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ να πιέζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για περισσότερα μέτρα και απτές αποδείξεις αποφασιστικότητας. Ξαφνική εμπλοκή στη συνέχιση των διαδικασιών δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Φινλανδός υπουργός είχε εξουσιοδότηση να συζήτησει μόνον Grexit. Αίσθηση και από την αποκάλυψη γερμανικού σχεδίου για Grexit 5 ετών.

Οι πληροφορίες για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία άρχισαν να διαρρέουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για δείπνο που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ, έχοντας ήδη κλείσει τρεις ώρες συνεδρίασης.

Στη διακοπή αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, που όλα δείχνουν ότι πιέζεται από τους ομολόγους τους για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πειστούν ότι η Αθήνα αξίζει να διαπραγματευτούν μαζί της για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αν κριθεί αναγκαίο να λάβει νομιμοποίηση να απαντήσει στις απαιτήσεις.

Άλλωστε οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς, σε ανοιχτή γραμμή με το Eurogroup ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα που προβάλει τις εντονότερες αντιστάσεις στην έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα είναι η Φινλανδία, που εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση αυτή ακόμη και αν μείνει μόνη της. Η στάση αυτή του Φινλανδού υπουργού Οικονομικού Α. Στουμπ οφείλεται στο ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν του δίνει εξουσιοδότηση να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ακόμη όμως και οι άλλοι υπουργοί που έχουν εξουσιοδότηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε λύση για την Ελλάδα χωρίς απτές αποδείξεις ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Την απαίτηση αυτή των δανειστών για περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Associated Press. Οι δανειστές-εταίροι θέλουν πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είπε.

Ο ίδιος που μιλά σε καθεστώς ανωνυμίας περιγράφει ότι η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά» και γι΄ αυτό απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση πραγματικά δεσμεύεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Κάποιοι φέρονται να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση ψήφιση μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει άλλωστε ήδη από προχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για τη στάση του οποίου εντός της αίθουσας δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μετά και τον πανικό που δημιουργήθηκε από δημοσίευμα της FAZ περί πρότασης Σόιμπλε στο Eurogroup για πενταετές Grexit, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε ότι συνέβη από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ως ιδέα αντιμετωπίστηκε με οργή και χλευασμό και από τον κυβερνητικό εταίρο SPD.

Πάντως, η μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς και οι πληροφορίες για τις συζητήσεις εντός της αίθουσας αν δεν ενισχύουν, σίγουρα δεν αποκλείουν την άποψη ότι τελικά μπορεί να βγει λευκός καπνός. Ενδεικτικές και οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ότι το Eurogroup μπορεί να συνεχιστεί και αύριο (Κυριακή) το πρωί.

Στα αρνητικά και ανησυχητικά μη επιβεβαιωμένα σενάρια που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης είναι και αυτό του Spiegel που λέει ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα φαίνεται τελικά να λαμβάνεται στην Σύνοδο Κορυφής των «28».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet