Ψηφίζεται ο πρώτος μετα-μνημονιακός προϋπολογισμός
Οικονομία-Αγορά

Ψηφίζεται ο πρώτος μετα-μνημονιακός προϋπολογισμός

Ο πρώτος μετα-μνημονιακός προϋπολογισμός ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή. με την κυβέρνηση να βάζει ψηλά τον πήχυ της ανάπτυξης και να ποντάρει σε θετικά μέτρα, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα σχέδιο προεκλογικού χαρακτήρα με νέα φοροεπιδρομή και μέσα στο στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% από 2,1% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%. Στοχεύει επίσης σε  μείωση της ανεργίας στο 16,7%.

Τα θετικά μέτρα

Το πακέτο των θετικών μέτρων, με το οποίο η κυβέρνηση οδεύει προς τις κάλπες Ευρωεκλογών, περιφερειακών και γενικών εκλογών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ερώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Προβλέπει επίσης επίδομα στέγασης και περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προαναφέρθηκαν «κοστίζει» 910 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό, προστίθεται στα 2,065 δισ. ευρώ που θα στοιχίσει η μη περικοπή των συντάξεων, με τον λογαριασμό να καλύπτεται από το υπερπλεόνασμα.

Τι θυσιάζεται

Ωστόσο θυσιάζονται αντίμετρα συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρω. Μεταξύ αυτών η επέκταση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα»,  η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, η επιδότηση ενοικίου, επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας (100 εκατ. ευρώ) και υποδομές του πρωτογενή τομέα (100 εκατ. ευρώ). Θυσιάζονται επίσης100 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, 260 εκατ. ευρώ από προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και  240 εκατ. ευρώ από την επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet