Μερικής απασχόλησης μία στις δύο προσλήψεις
Κοινωνία

Μερικής απασχόλησης μία στις δύο προσλήψεις

Παγιώνεται η επικράτηση των προσλήψεων με ελαστική και υποαμειβόμενη απασχόληση, κυρίως νέων έως 29 ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο του 2016, καθώς από τις 201.793 προσλήψεις το 54,16% αφορούσε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας («Εργάνη») φαίνεται η επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, με χαμηλές αμοιβές, ενώ οι επιχειρήσεις υπό το βάρος της αύξησης του μη μισθολογικού κόστους, απολύουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους για να προσλάβουν μικρότερους και κατά κύριο λόγο φθηνότερους.

Σε 201.793 προσλήψεις τον Ιούλιο, με μερική απασχόληση ήταν το 38,87% ή 78.432 θέσεις, ενώ το 15,29% ή 30.859 θέσεις αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία.

Συνολικά τον Ιούλιο αποχώρησαν από τη μισθωτή απασχόληση, είτε (κατά κύριο λόγο) γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους, είτε γιατί οδηγήθηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση, 182.512 άτομα, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων να προκύψει θετικό κατά 19.281 θέσεις εργασίας.

Οι νέες αυτές θέσεις εργασίας προκύπτουν από την επικράτηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων στις ηλικίες εργαζομένων από 15 έως 24 ετών (+22.533 θέσεις) καθώς και από 25 έως 29 ετών (+2.004 θέσεις).

Στις ηλικίες άνω των 30 οι απολύσεις επικρατούν: στην ομάδα 30-44 οι απολύσεις ήταν κατά 4.088 περισσότερες από τις προσλήψεις, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 υπερίσχυσαν οι απολύσεις κατά 1.145 άτομα, ενώ και στους 64+ οι απολύσεις ήταν κατά 23 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Τα στοιχεία προκάλεσαν την αντίδραση του Ποταμιού, που σε ανακοίνωσή του επικρίνει την κυβέρνηση ότι «αντί να προβληματιστεί για τον δρόμο που ακολουθεί, πανηγυρίζει κιόλας».

«Η πολιτική της κατακόρυφης αύξησης των εισφορών, έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των προσλήψεων (54,16% για τον Ιούλιο και 51,2% από τις αρχές του χρόνου) να αφορά ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αλλά οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν να μάθουν πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Τους ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση και η προστασία των πολιτικών τους πελατών αυξάνοντας φόρους και εισφορές, σε εκείνους που έχουν απομείνει να παράγουν» τονίζει το Ποτάμι, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Επιτρόπου της Κομισιόν Π. Μοσκοβισί ότι η φορολογία στο κρασί αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για ανθρώπους που τα μόνα ένσημα που έχουν κολλήσει στη ζωή τους είναι τα κομματικά» καταλήγει το Ποτάμι.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet