Η Ελλάδα ζήτησε προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την TTIP
Οικονομία-Αγορά

Η Ελλάδα ζήτησε προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την TTIP

Την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου στην Μπρατισλάβα.

Ο υπουργός τόνισε την Παρασκευή ότι στις διαπραγματεύσεις για την TTIP «δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» που αφορούν την αμοιβαιότητα στην απελευθέρωση των δημοσίων προμηθειών, τα θέματα ναυτιλίας, τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την προστασία του καταναλωτή από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα καθώς και σύνθετα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Αναγνώρισε ότι η TTIP αποτελεί μέγιστο πολιτικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήθος σημαντικών θεμάτων σε εκκρεμότητα. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις, μία νέα αρχή σε νέα βάση και την κατάλληλη χρονική στιγμή».

Όσον αφορά την συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά, την CETA, ΕΕ και Καναδάς συμφώνησαν να εκδοθεί πριν την τελική υπογραφή, έως τις 18 Οκτωβρίου, νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση στην οποία θα αποσαφηνίζονται ευαίσθητα θέματα όπως η προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης), η διατήρηση των προδιαγραφών για την προστασία καταναλωτή και περιβάλλοντος, η επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους και τη λειτουργία του νέου δικαστικού θεσμού για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Από την πλευρά της Αθήνας, ο έλληνας υπουργός υποστήριξε την εξέλιξη αυτή αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για «το ότι λήφθηκαν έμπρακτα υπόψη οι προβληματισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως αποτυπώθηκε από τις τοποθετήσεις πολλών διαφορετικών κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών και τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους. Η πλήρης εφαρμογή της θα ξεκινήσει μετά την κύρωσή της από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Πηγή: in.gr / Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet