Στα δύο σπάει το Eurogroup την υποδόση, ενέκρινε εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ
Οικονομία-Αγορά

Στα δύο σπάει το Eurogroup την υποδόση, ενέκρινε εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ

Εκταμίευση του 1,1 δισ ευρώ, από τα 2,8 δισ. της υποδόσης προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup. Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού (1,7 δισ.) θα εξεταστεί σε Euroworking Group στις 24 Οκτωβρίου και αφού πρώτα η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για σπάσιμο στα δύο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το Εurogroup στην απόφασή του αναγνωρίζει την ολοκλήρωση της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων και καλεί τον ESM να εγκρίνει την πληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ενώ αναγνωρίζεται ότι Ιούλιο-Αύγουστο προχώρησε η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, επικαλείται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και για τον λόγο αυτό θα περιμένει τη θετική εισήγηση των θεσμών για να εκταμιεύσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τη δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι ok», συμπλήρωσε. Αναμένεται η εκταμίευση να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

«Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β΄ αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ βασίστηκε στο «compliance report», τόνισε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έγιναν από τις ελληνικές πλευρές.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018», τόνισε. «Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε ένα σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας».

«Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε τη β΄ αξιολόγηση, πρόσθεσε.

Η επίσημη ανακοίνωση του Εurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές, της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

»Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, της πλήρους εγκαθίδρυσης της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

»Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων [της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ)- Hellenic Corporation of Assets and Participations – HCAP].

»Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

»Στην κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

»Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

»Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.

»Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζει την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet