Γ. Στουρνάρας: Στην περίοδο 2008-2010 η ευθύνη για την οικονομική κρίση
Οικονομία-Αγορά

Γ. Στουρνάρας: Στην περίοδο 2008-2010 η ευθύνη για την οικονομική κρίση

Στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008 – 2010 απέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, ενώ σημείωσε ότι το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

«Βόμβες» για Βαρουφάκη

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Τους είπα μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας», ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψη, είναι υπουργός Οικονομικών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή. Ο ίδιος -είπε- έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη: «Τι άλλο να έκανα; Έπαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: Μαζέψτε τον!».

Επίθεση στον Γ. Προβόπουλο

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Αναφερόμενος στην κατάθεση Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, είπε:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος, όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

Είπε ακόμη ότι η Τράπεζα Αττικής είχε πάρει λάθος δρόμο, αλλά πλέον είναι πολύ ασφαλής, καθώς η ΤτΕ στη δική του θητεία την ανάγκασε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την εξυγίανσή της.

Λίγες ώρες αργότερα, όταν του ζητήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής να καταθέσει την άποψη του για το πως γίνεται ο πρώην διοικητής της ΤτΕ να έχει, κατά δήλωσή του, «ψυχολογικά προβλήματα», ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Είπα ένα αστείο».

Για τα capital controls

Ερωτηθείς εάν δημοψήφισμα – capital controls και ανακεφαλαιοποίηση συνδέονται, ο Στουρνάρας απάντησε: «Οι αιτίες ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι τα capital controls που μπήκαν για να προστατέψουν τις τράπεζες. Την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος έφυγαν 900 εκατ. ευρώ. Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική πρώτου εξαμήνου που δημιούργησε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα».

Σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα capital controls ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις.» «Μπορούμε να κάνουμε σταδιακή χαλάρωση που έχει γίνει. Το κόστος είναι πολύ – πολύ μικρότερο για την πραγματική οικονομία σήμερα από όσο ήταν αρχικά. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πότε θα αρθούν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη Προβόπουλου, ότι οι συνέπειές τους θα είναι ορατές για μία δεκαετία, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν συμφωνώ. Το παράδειγμα Κύπρου δεν το επιβεβαιώνει».

Για τα δάνεια των ΜΜΕ

Για τα δάνεια στα ΜΜΕ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μόλις 317 εκατ. ευρώ από το 1,311 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί και είναι μη εξυπηρετούμενα. Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μέσων ενημέρωσης είναι από τους χαμηλότερους, είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν υπολογίζονται στο 45%.

Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος κόκκινων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

«Δάνεια στον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft»

Με αφορμή τα δάνεια της Αττικής Τράπεζας προς την κατασκευαστική εταιρεία του Χρ.Καλογρίτσα, Τοξότης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η τράπεζα δεν ακολουθούσε το σύστημα τιμολόγησης και πως έδινε «επιτόκιο χαμηλό σε εταιρείες σαν να ήταν η Microsoft».

Το πόρισμα Καλούδη

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ακόμη πως η τροπολογία των τριών βουλευτών της Ν.Δ. που απάλλασσε τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για θαλασσοδάνεια και οδήγησε στο να μπει το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο, αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι κόμματα. Την τροπολογία αυτή, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, δεν την υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, η δήλωση Στουρνάρα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς με την επίκληση αυτής της τροπολογίας μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη για την παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων.

Για την εταιρεία της συζύγου του

Απαντώντας σε ερωτήσεις αν ήταν νόμιμη και αν πήρε αξιοκρατικά η εταιρία της συζύγου του διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μη λοιμώδη νοσήματα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:

«Το ΚΕΛΠΝΟ εκτός από λοιμώδη νοσήματα έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Η εταιρεία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ, μειοδότησε και νόμιμα πήρε τη διαφήμιση.

»Δεν βρέθηκε τίποτα από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε. Δεν ξέρω γιατί μπουκάρανε. Δεν βρήκαν κάτι. Η έφοδος που έγινε, ήταν παράνομη. Έγινε επί τόπου φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε με τον τρόπο που έγινε. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν αυτό».

Η Ελλάδα πρέπει να βγει γρήγορα στις αγορές

Η Ελλάδα πρέπει να βγει γρήγορα στις αγορές καθώς το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τελειώνει το 2018, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι χωρίς την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

«Εγώ ενδιαφέρομαι να βγούμε στις αγορές γρήγορα. Δεν μπορούμε να μην βγούμε διότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Εάν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα βγούμε. Την αγωνία μου εκφράζω… πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχω», είπε απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το εάν έχει πολιτικές βλέψεις.

Ως το τέλος του έτους το πόρισμα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος, το πόρισμα θα παραδοθεί και τυπικά μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Θέμος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο, για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet