Επί της αρχής συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Οικονομία-Αγορά

Επί της αρχής συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ξεκίνησε η συζήτηση με τους επικεφαλής των Θεσμών για τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας κατά τη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των δανειστών υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών την Τετάρτη το απόγευμα.

Σημειώνεται πως στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η διαμόρφωση κριτηρίων επιλεξιμότητας της επιχείρησης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης.

Το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμού των one-stop shops, τα οποία θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Έως το τέλος Οκτωβρίου οι διοικήσεις των τραπεζών

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ξεκίνησε την Κυριακή όχι με τους Τσακαλώτο και Σταθάκη, αλλά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι οι νέες διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, φέρεται να τους ενημέρωσε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, μετά το β’ τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνε καλύτερα.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές και Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών συζητήθηκαν η επέκταση των συναλλαγών με κάρτες, η αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων, το σχέδιο δράσης και το Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες.

Σε ό,τι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μέρος του να είναι προστατευμένο από το ενδεχόμενο κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις φορολογικές αρχές.

Στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων της αξιολόγησης

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών τέθηκε το σύνολο της ατζέντας έως το τέλος Νοεμβρίου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τις 20 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσουν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και οι συζητήσεις για τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν μέρος της β’ αξιολόγησης.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια.

Ανοίγει ο «καυτός» φάκελος των εργασιακών σχέσεων

Βασικό θέμα της ημέρας είναι και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα.

Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε κατηγορηματικός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Στις συναντήσεις συμμετέχει και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία καθυστέρησε την άφιξή της στην Αθήνα, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet