Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν ξαναβάζουμε το συνταξιοδοτικό στο τραπέζι
Οικονομία-Αγορά

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν ξαναβάζουμε το συνταξιοδοτικό στο τραπέζι

Η αναφορά στο έγγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ σε «μέτρα για το ασφαλιστικό» δεν σχετίζεται με τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά με επιμέρους θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς, μετά το πλήθος αντιδράσεων που προκλήθηκαν.

Στο καθιερωμένο έγγραφο πριν από κάθε Eurogroup, που καταθέτει προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί ξανανοίγουν το Ασφαλιστικό, δεδομένων και των πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ.

Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει στην α’ αξιολόγηση και ότι αυτά που ελέγχονται τώρα αφορούν την εφαρμογή του νόμου δηλαδή η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ παρερμηνεύτηκαν τόνιζε σε όλους τους τόνους το υπουργείο Εργασίας, με το υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει επίσης να λύσει την «παρεξήγηση», διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup στο έγγραφό του αναφερόταν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, η εξασφάλιση κονδυλίων για το οποίο είναι ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να “επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup”, επισημαίνεται ότι:

  • Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, “άνοιγμα του ασφαλιστικού” εκ νέου δεν υφίσταται.
  • Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.
  • Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet