Συνταξιούχοι: Στάχτη στα μάτια οι εξαγγελίες Τσίπρα
Κοινωνία

Συνταξιούχοι: Στάχτη στα μάτια οι εξαγγελίες Τσίπρα

Για «εξαπάτηση», «ψίχουλα» και «στάχτη στα μάτια» κάνουν λόγο οι μεγαλύτερες ενώσεις των συνταξιούχων της χώρας αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την καταβολή της ενίσχυσης σε περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα, σε σύνολο πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Κουμπούρης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της προσπαθεί, δίνοντας ψίχουλα, να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, όπως έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις, καθώς αυτά που θα δοθούν είναι από αυτά που αφαιρέθηκαν από τις λεηλατημένες συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές, την ίδια ώρα μάλιστα που καταργούν το ΕΚΑΣ και μειώνουν τις ασφαλιστικές δαπάνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελή Τάτση, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν καλύπτουν όσα μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ψίχουλα μπροστά στις απώλειες που είχαμε από το 2010-2014, οι οποίες έφτασαν τα 38 δισ. ευρώ και θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Δεν μας ξεγελάνε και είναι ντροπή να μιλάνε για 13η σύνταξη με ένα επίδομα από χρήματα που τα έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας».

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του ΠΑΜΕ, το οποίο αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή που με τον φετινό προϋπολογισμό μόνο για το 2017 επιβάλλονται νέα αντι-ασφαλιστικά μέτρα ύψους 1,64 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να αναφέρεται σε 13η σύνταξη, προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

  • Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, θα ανέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα 6,016 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
  • Επίσης, με τον Νόμο 4387 του 2016, όσο και με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ για 176.000 συνταξιούχους, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 το καταργεί για τους υπόλοιπους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το συνολικό τσεκούρι να φτάνει τα 2,39 δισ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάργησε την κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ, με αποτέλεσμα να δίνονται συντάξεις που φτάνουν τα 270-300 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που έκαναν αίτηση μετά τις 13 Μαΐου του 2016 θα έχουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις έως 35%, ενώ το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2017 πρέπει να έχει τελειώσει ο επανυπολογισμός που αφορά και στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και όσους έχουν καλύτερες συντάξεις, δηλαδή θα υπάρξει νέα μεγάλη σφαγή για όλους.
  • Πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» ένας εργαζόμενος με 4.500 ένσημα και με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ έπαιρνε σύνταξη 619 ευρώ. Μετά την ψήφιση του νόμου η σύνταξη, κύρια και επικουρική, είναι 455 ευρώ, λιγότερη δηλαδή κατά 164 ευρώ τον μήνα, με συνολική απώλεια 2.000 ευρώ που ισοδυναμεί με τρεις συντάξεις.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet