Μέτρα υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση
Οικονομία-Αγορά

Μέτρα υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση

Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων για την πρώτη τριετία, κατά το ανάλογο τουλάχιστον των αγροτών, επισημαίνει το υπουργείο, μετά την πρώτη σύσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου εντός των ημερών μετά την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Μέχρι ωστόσο να ακούσουν κάτι ικανοποιητικό οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά και τη σημερινή επίσης άκαρπη συνάντησή τους με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ν. Φράγκο.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός στη σημερινή (Δευτέρα) σύσκεψη με υπουργούς του και στενούς συνεργάτες ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και αποφάσισε να φέρει το θέμα του Ασφαλιστικού σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ώστε να αναγκάσει την αντιπολίτευση να ανοίξει τα χαρτιά της.

Ειδικότερα, για την πρώτη συνάντηση της μεικτής τεχνικής επιτροπής των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το υπουργείο αναφέρει ότι «έγινε σε καλό κλίμα».

Έλαβε χώρα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση «μία πρώτη διερευνητική συζήτηση για τις θέσεις των διάφορων επαγγελματικών φορέων και ζητήθηκε, εκ μέρους του υπουργείου, η εκ νέου συνάντηση τους εντός των ημερών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην είναι μόνο δίκαιο, αλλά και η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων να μην είναι υπέρμετρη».

Ήδη, τονίζεται ακόμη «το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων για την πρώτη τριετία κατά το ανάλογο τουλάχιστον των αγροτών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις διορθωτικές παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά και τις έντονες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις, είναι:

  • Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία που θα έχουν οι αγρότες (ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ).
  • Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο νόμου όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες», χαμηλότερη αντιστοιχία (4πλάσιο, 6πλάσιο) ανά ύψος εισοδήματος.
  • Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές (που εκπίπτουν ως δαπάνη) και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55% – 60% ανάλογα με το εισόδημα).
  • Να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και του 6,95% για ασθένεια.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet