Αρχίζει από Δευτέρα το «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές
Οικονομία-Αγορά

Αρχίζει από Δευτέρα το «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές

Στα συγκοινωνούντα δοχεία του Ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να επικεντρωθεί η δύσκολη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα και αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και την Κυριακή αναμένεται να έχουν μεταξύ τους συντονιστική συνάντηση.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν τα ραντεβού με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραμένουν αρχικά στην Αθήνα 7-10 ημέρες, στη συνέχεια να αναχωρούν και κατόπιν να επιστρέφουν -ή να γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να επιστρέψουν- για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Εκτίμηση είναι ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα προωθήσει σκληρές θέσεις, που εν πολλοίς έχουν την υπογραφή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και να επιμείνει σε περικοπές και στην απόρριψη της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το ΔΝΤ προσφέρει ένα μενού περικοπών ώστε να βγουν τα νούμερα ύψους 1,8 δισ. ευρώ: Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση εκλήθη από τον Νοέμβριο να διαλέξει ένα από τα τρία, τα απέρριψε και τα τρία και κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, οι οποίες δεν ακουμπούν καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις.

Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να ζητά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet