Ουδέν νεώτερον από το… μέτωπο του κουαρτέτου
Οικονομία-Αγορά

Ουδέν νεώτερον από το… μέτωπο του κουαρτέτου

Δεν οδήγησε σε συμφωνία για την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα η συνεδρίαση του EuroWorking Group το βράδυ της Δευτέρας, που χαρακτηρίστηκε από τα επίμονα ερωτήματα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στις εκτιμήσεις Ευρωπαίων και Ελλάδας από τη μια πλευρά και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου από την άλλη. «Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιον λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να μην απάντησε.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ για το αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε η κ. Βελκουλέσκου αναφέρουν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Στο EWG δεν συμμετείχε μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι «τo EWG δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλάδας κ.λπ. Δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών».

«Η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει» τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Το EWG απλώς επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ΄ αυτό μας ελέγχει».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

Πηγή: in.gr/Αργύρης Παπαστάθης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet