«Κλειδώνει» η συμφωνία για το φορολογικό, αδιέξοδο με τα κόκκινα δάνεια
Οικονομία-Αγορά

«Κλειδώνει» η συμφωνία για το φορολογικό, αδιέξοδο με τα κόκκινα δάνεια

Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Φορολογικό

Στο φορολογικό οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου στο επίπεδα των 7.000 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε νέα δική της πρόταση που που ισοδυναμεί με φοροκαταιγίδα για τα μεσαία εισοδήματα.

Η πρόταση προβλέπει:Φορολογικό συντελεστή 22,5% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ συντελεστής που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα ως 25.000 ευρώ. Από τα 20.001 στα 25.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 22,5% στο 30%. Από τα 25.001 ως τα 42.000 ευρώ συντελεστής θα είναι 32%, από τα 40 2001 ως τα 65.000 ευρώ 42% και για εισοδήματα άνω 65.000 ευρώ ο συντελεστής θα φτάνει το 50%.

Ασφαλιστικό

Πρόοδος σημειώθηκε την Πέμπτη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, με τον υπουργό να εκτιμά ότι ως το Σάββατο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία. Έκανε δε λόγο για «αναγκαίες υποχωρήσεις» ώστε να υπάρξει συμβιβασμός. Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εν μέρει στο θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ενώ δέχτηκε την εθνική σύνταξη στα επίπεδα των 350 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος οι δανειστές για πρώτη φορά συμφώνησαν να υπάρξει 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόοδος καταγράφηκε και για τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα κλειδώσουν το Σάββατο.

Κόκκινα δάνεια: «Έχουμε απόσταση»

Αντίθετα με το ασφαλιστικό, είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξήλθε από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου παραδεχόμενος ότι οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων. «Έχουμε απόσταση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές «ζητούν να πωλούνται τα πάντα».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πάντως ότι «εξαιρούν ένα μέρος της πρώτης κατοικίας, αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Επίσης προβλέπει τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Το νέο ραντεβού του κουαρτέτου με τον κ. Σταθάκη είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet