Ευκλ. Τσακαλώτος: Τα μέτρα είναι υφεσιακά, θα δυσκολέψουν τον κόσμο, αλλά…
Οικονομία-Αγορά

Ευκλ. Τσακαλώτος: Τα μέτρα είναι υφεσιακά, θα δυσκολέψουν τον κόσμο, αλλά…

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε τα μέτρα να είναι «προοδευτικά και ταξικά». Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, σημείωσε ότι συμφωνεί με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «Πήραμε κάτι για το χρέος… ‘Hταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς».

«Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό…» τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.

Παραδέχθηκε, δε, ότι τα μέτρα διαθέτουν «υφεσιακή ροπή» και «θα δυσκολέψουν τον κόσμο» και σημείωσε: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε “Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ τη συμφωνία;”».

Εξήγησε ότι οι δανειστές, για παράδειγμα, ζητούσαν αύξηση 10% στους φόρους σε ηλεκτρικό και νερό, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε μικρές αυξήσεις σε πολλά πράγματα, ώστε να καταμεριστεί το βάρος.

«Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ ξέρω πάντως, ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, 5-6 ευρώ, ενώ στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις», καθώς δεν υπάρχουν μειώσεις για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ.

Σχετικά με το αφορολόγητο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η μείωσή του αποτελεί απόρροια της «δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού» και παραδέχθηκε ότι «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, ουσιαστικά εξέφρασε διαφορετική θέση από εκείνη των Καμμένου, Βούτση, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα σημεία -τα λίγα σημεία- στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές», καθώς «αν έχεις πολλούς συντελεστές είναι πιο εύκολη η φοροδιαφυγή».

Εξήγησε, δε, ότι «δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά, έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε για παράδειγμα στη Ρόδο, εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους».

«Ο τρόπος να βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, είναι άδικο απέναντι στους κατοίκους άλλων περιοχών» σημείωσε.

Σχετικά με τον κόφτη, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη και τα έσοδα θα αυξηθούν.

Στην ερώτηση αν σκεφτόταν να παραιτηθεί, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Εγώ ταλαντεύτηκα το καλοκαίρι, υπήρχε έντονο ρεπορτάζ γι΄ αυτό. Με έπεισε ένας άνθρωπος που μου είπε: “Ευκλείδη, δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει 5% ανάπτυξη, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%”».

«Όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε τη συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που “παρκάραμε”: για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet