Κρ. Λαγκάρντ: Ποια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;
Οικονομία-Αγορά

Κρ. Λαγκάρντ: Ποια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;

«Σε ποια συμφωνία αναφέρεστε;» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ όταν της ζητήθηκε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup, να σχολιάσει τη συμφωνία του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Νομίζω ότι έχετε την απάντηση στην ερώτησή μου» πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τα γέλια που ακολούθησαν, καθιστώντας ξεκάθαρη τη δυσαρέσκεια του Ταμείου για τη λύση που δρομολογήθηκε τον περασμένο μήνα.

«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους ερχόμενους μήνες και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε.

»Όταν ο έρθει καιρός θα πρέπει να αξιολογήσουμε εκ νέου και να προσδιορίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας (…) και αυτό προφανώς θα προσδιορίσει αυτό που θεωρούμε αναγκαίο χειρισμό χρέους ώστε η Ελλάδα να είναι πράγματι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και τη χρηματοδότηση μέσω των αγορών» συμπλήρωσε.

Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει την απάντησή της η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι δύσκολο για εμάς να σχολιάσουμε μία συμφωνία στην οποία δεν υπογράφουμε σε αυτό το χρονικό σημείο. Ή υπογράφουμε;» ρώτησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για να λάβει την απάντηση ότι «σίγουρα ήσασταν εκεί και λάβατε μέρος στη συζήτησή μας».

«Το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ενεπλάκη και συμμετείχε στη συνάντηση του Μαΐου (…) Αυτό που λέω είναι πως όντως υπήρξαν κάποιες προτάσεις μέσα στη συμφωνία, αλλά ότι πιστεύω πως για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα πρέπει να συντάξουμε νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ένα θέμα βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους», καθώς και ότι η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να παράγει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ αμφισβητήθηκε από το ΔΝΤ και συμφωνήθηκε ότι αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι ρεαλιστικό.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι γίνεται ήδη εργασία για το τι πρέπει να γίνει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάποια στοιχεία το Μάιο ήταν πολύ ακριβή και αποτυπώνονται στη συμφωνία -είπε. Αλλά θα χρειαστούν δουλειά τους επόμενους μήνες και περαιτέρω αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018, πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet