Brookings – Η Ελλάδα σαν το «Hotel California»: Έκανε check out, αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει
Οικονομία-Αγορά

Brookings – Η Ελλάδα σαν το «Hotel California»: Έκανε check out, αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει

Με τους στίχους του τραγουδιού «Hotel California» παρουσιάζει σε άρθρο του το Ινστιτούτο Brookings την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να «βγει» από αυτά. Ο συντάκτης του άρθρου καθηγητής κ. Θοδωρής Πελαγίδης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Μετά από οκτώ χρόνια επώδυνων προγραμμάτων διάσωσης, αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα αφήνει πίσω της, τουλάχιστον τεχνικά, την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης που υπαγορεύουν οι πιστωτές. Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες απόψεις που εξέφρασαν τόσο η ελληνική κυβέρνηση -ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας– και ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα έχει, παραφράζοντας το τραγούδι «Hotel California» των Eagles, κάνει check out αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει.

Τα διεθνή μέσα, από το CNBC και το Reuters έως το Politico και το CNN Money, στην κάλυψη των τελευταίων ειδήσεων για την Ελλάδα δίνουν έμφαση στις αδυναμίες της οικονομίας.

«Αυτές περιλαμβάνουν τη μη αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, την παραοικονομία, τη διαφθορά και τη φοροαποφυγή, τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια στις εξαγωγές και στις επενδύσεις» αναφέρει το άρθρο, ωστόσο οι αναφορές στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, την υπερφορολόγηση, είναι λιγότερες. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας» τονίζει και επικαλείται τα στοιχεία, παρουσιάζοντας και σχετικά γραφήματα, που καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα το σύνολο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι υψηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Το γεγονός αυτό επιτείνει τα δεινά της κρίσης, σημειώνει περιγράφοντας έναν φαύλο κύκλο στον οποίο έχει παγιδευτεί η οικονομία.

«Ακόμη και οι χαμηλόμισθοι πληρώνουν το τίμημα», αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εισφορές «καθιστά εξαιρετικά δαπανηρές τις προσλήψεις για μία εταιρεία ή έναν εργοδότη, που επομένως αποφεύγουν να προσλάβουν νέο προσωπικό».

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης, σημειώνει το Brookings, η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη, γεγονός που με τη σειρά του επιδεινώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Οι υπερβολικοί φόροι καταστρέφουν επίσης τα κίνητρα για εργασία και νέες επενδύσεις, οδηγώντας έτσι σχεδόν μισό εκατομμύριο κυρίως νεαρά άτομα να μεταναστεύσουν, πράγμα που επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Και, τέλος, δίνουν μια τεράστια ώθηση στη μαύρη οικονομία της αγοράς, καθώς οι οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να αποφύγουν την υψηλή φορολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα καθημερινό κέρδος 100 ευρώ, ένας επαγγελματίας πρέπει να πληρώσει 45 ευρώ φόρο εισοδήματος, 28 ευρώ προς το SSC, 10 ευρώ φόρο αλληλεγγύης, και “προκαταβολή φόρου” για το επόμενο έτος που εξατμίζει τα υπόλοιπα 17 ευρώ (χωρίς πλάκα). Και αναμένουμε ότι η χώρα αυτή θα ανακάμψει προσελκύοντας ξένες επενδύσεις;» αναρωτιέται και συνεχίζει:

«Παραδόξως, όταν η Ε.Ε. εξέφρασε την αλληλεγγύη της για τη στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων μέτρων διάσωσης, οι περισσότεροι Έλληνες ήταν ενάντια στην ένταξή τους στο ευρώ. Τώρα, ελλείψει χρημάτων διάσωσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ. Είναι σαν το “Hotel California”. Η Ευρωζώνη είναι “… ένα τόσο όμορφο μέρος. Αλλά ίσως μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλο μέρος για να πάμε”».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet