Αποζημίωση μαμούθ ζητά η Βραζιλία για τα απόβλητα στον Ρίο Ντόσε
Περιβάλλον

Αποζημίωση μαμούθ ζητά η Βραζιλία για τα απόβλητα στον Ρίο Ντόσε

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα κινηθεί δικαστικά διεκδικώντας 5,2 δισ. δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρείες που ευθύνονται για τη «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας». Η καταστροφή προκλήθηκε από τη ρήξη φράγματος αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στα νοτιοανατολικά.

«Θα καταθέσουμε αγωγή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης κατά της εταιρίας Samarco, ιδιοκτήτριας του φράγματος και κατά των δύο μετόχων της, τους μεταλλευτικούς κολοσσούς (βραζιλιάνικο) Vale και τον βρετανο-αυστραλιανό BHP Billiton» ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Ινάσιο Άνταμς.

Η αγωγή έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου τουλάχιστον 20 δισ. ρεάλ (5,2 δισ. δολάρια), τα οποία θα χρησιμεύσουν για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα και για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η σημαντική περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ντόσε.

Φράγμα αποβλήτων από σιδηρομεταλλεύματα της Samarco υποχώρησε στις 5 Νοεμβρίου κοντά στην πόλη Μαριάνα, απελευθερώνοντας έναν τεράστιο χείμαρρο λάσπης που καταπλάκωσε το χωριό Μπέντου Ροντρίγκες. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 11 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο χείμαρρος λάσπης στη συνέχεια εξαπλώθηκε έως τον Ατλαντικό Ωκεανό σε μήκος 650 χλμ. μέσω της κοίτης του ποταμού Ρίο Ντότσε. Στο πέρασμά του, σκότωσε χιλιάδες ζώα, κατέστρεψε προστατευόμενες περιοχές τροπικών δασών και άφησε 280.000 ανθρώπους χωρίς νερό.

Μόλυβδος και αρσενικό

Τα μολυσμένα νερά του Ρίο Ντότσε περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδο, αρσενικό και χρώμιο, που ήδη υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού και που ανέβηκαν στην επιφάνεια με το πέρασμα του κύματος λάσπης, παραδέχτηκε ο όμιλος Vale, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος. Ωστόσο, ο Vale αρνήθηκε ότι το κύμα λάσπης ήταν τοξικό το ίδιο, όπως δήλωσαν αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του Vale, Μουρίλο Φερέιρα, ανακοίνωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη δημιουργία ενός Ταμείου μεταξύ των τριών μεταλλευτικών ομίλων (Vale, BHP Billiton και Samarco) για τον καθαρισμό του ποταμού.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet