Δεκαπλασιάστηκε η πιθανότητα κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη
Περιβάλλον

Δεκαπλασιάστηκε η πιθανότητα κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη

Επιστήμονες της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι οι πιθανότητες ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού στην Ευρώπη έχουν δεκαπλασιαστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ίδια υπηρεσία το 2004 υπολόγισε ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είχαν διπλασιάσει τις πιθανότητες κυμάτων καύσωνα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει όταν η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο των ετών 1961-1990 για τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο, ενώ ως κύμα καύσωνα ορίζεται ένα συμβάν όπου σημειώνεται θερμοκρασία πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για περισσότερες από πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Στατιστικά τέτοια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας συμβαίνει μία φορά κάθε 52 χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα δεδομένα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία έτη και χρησιμοποίησαν καινούργια υπολογιστικά μοντέλα για να υπολογίσουν τις νέες πιθανότητες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες θερμοκρασίας, τα κύματα καύσωνα πλέον θα συμβαίνουν περίπου δύο φορές κάθε δεκαετία, δηλαδή με δέκα φορές μεγαλύτερη συχνότητα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Νικόλαο Χρηστίδη, επικεντρώθηκε σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, οι οποίες υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειες κατά τον μεγάλο καύσωνα του 2003, όταν και 30.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αν και μεταγενέστερες έρευνες υποστηρίζουν ότις τα θύματα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν τις 70.000.

Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2003 ήταν 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, κάτι που τότε είχε υπολογιστεί ως στατιστικά πιθανό να συμβεί μία φορά σε κλίμακα χιλίων ετών. Ωστόσο η τελευταία εκτίμηση των Βρετανών επιστημόνων κάνει λόγο ότι η πιθανότητα για ένα τέτοιο συμβάν είναι πλέον μία φορά κάθε 127 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα διαφορετικά κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν την πορεία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έως το 2100, και ακόμα και στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις εκπομπών αερίων φάνηκε ότι τα επίπεδα του 2003 ίσως αποτελούν κοινό φαινόμενο ως τη δεκαετία του 2040.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet