Ζωγραφιές… από το Βόρειο Σέλας
Περιβάλλον

Ζωγραφιές… από το Βόρειο Σέλας

Συγκλονιστικές οι εικόνες από το Βόρειο Σέλας.

VoreioSelasΤα υπέροχα φώτα των αστεριών δημιούργησαν εντυπωσιακά σχέδια και σχηματισμούς πάνω από τα λιβάδια της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας και χρωμάτισαν τον ουρανό της Βρετανίας.

 

 

 

 

 

Τι είναι το Σέλας

Το Σέλας είναι φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ιδίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο Βόρειο ημισφαίριο όσο και στο Νότιο αποκαλούμενο ανάλογα «Βόρειο Σέλας» και «Νότιο Σέλας».

Η εμφάνιση του Σέλαος, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος φέρεται να το παρατήρησε ο Αριστοτέλης, όπως αντιλαμβανώμαστε από τα «Μετερεωλογικά» του, ο οποίος είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά τη διάρκεια αίθριας νύκτας.

 

 

 

 

 

Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Και είναι εκείνα που παρουσιάζουν το Σέλας ως κυματιζόμενες «ουράνιες κουρτίνες» ή «ουράνιες μπαλαρίνες» όπως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο από τους σύγχρονους παρατηρητές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet