Λιβερία: Σταματά την αποψίλωση δασών έναντι ανταλλάγματος…
Περιβάλλον

Λιβερία: Σταματά την αποψίλωση δασών έναντι ανταλλάγματος…

Η Λιβερία πρόκειται να γίνει η πρώτη αφρικανική χώρα που θα σταματήσει πλήρως την αποψίλωση των δασών της με αντάλλαγμα αναπτυξιακή βοήθεια. Συγκεκριμένα, η Νορβηγία θα χορηγήσει τη Λιβερία, ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, με 150 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να σταματήσει την αποψίλωση του τροπικού της δάσους έως το 2020.

Οι Νορβηγοί υπεύθυνοι ανακοίνωσαν τη συμφωνία στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης κορυφής για την κλιματική αλλαγή που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, υποβαθμίζοντας παράλληλα τους φόβους ότι η επιδημία του ιού Έμπολα θα οδηγούσε σε αύξηση της παράνομης υλοτομίας για οικονομικούς λόγους.

Η Λιβερία δεν διαθέτει τόσο μεγάλα δάση όσο άλλες χώρες, αλλά φιλοξενεί μεγάλο τμήμα του εναπομείναντος τροπικού δάσους της Δυτικής Αφρικής, στο οποίο κατοικούν απειλούμενα ζώα όπως ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και είδη χιμπατζήδων. Ωστόσο από το 2003, όταν και έληξε ο δεύτερος εμφύλιος που έπληξε την αφρικανική χώρα, η παράνομη υλοτομία έχει αυξηθεί δραστικά.

Το 2012 η Λιβερία δέχτηκε δριμεία κριτική όταν η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ έδωσε άδειες σε εταιρείες να κόψουν το 58% των δένδρων της χώρας, αρκετές από τις οποίες αργότερα ανακλήθηκαν.

«Ελπίζουμε πως η Λιβερία θα κατορθώσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά ταυτόχρονα και το επίπεδο φτώχειας της χώρας», δήλωσε ο Γενς Φρόλιχ Χόλτε, σύμβουλος της νορβηγικής κυβέρνησης. «Έχουμε επιδοτήσει προσπάθειες στην Ινδονησία και τη Βραζιλία, αλλά πιστεύω πως αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε συμφωνία σε κρατικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν πως η Νορβηγία θα βοηθήσει τη Λιβερία να αυξήσει την ασφάλεια και τις περιπολίες στα δάση, ενώ δεν θα δοθούν νέες άδειες υλοτομίας μέχρι να αναθεωρηθούν όλες οι υπάρχουσες από ένα ανεξάρτητο σώμα. Παράλληλα η Λιβερία δεσμεύτηκε να χαρακτηρίσει ως προστατευόμενες ζώνες τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των δασικών περιοχών και να χρηματοδοτήσει τοπικές κοινότητες να τις προστατεύσουν.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικολογικές οργανώσεις και ακτιβιστές στη Λιβερία. «Η συνεργασία αυτή είναι υποσχόμενη όχι μόνο για τα δάση και το κλίμα, αλλά και για τις δασικές κοινότητες που έχουν περιθωριοποιηθεί εδώ και γενιές σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Σίλας Σιάκορ, μέλος περιβαλλοντικής εκστρατείας στη Λιβερία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet